Salmonella: alimente contaminate frecvent și semnele infecției

Căldura și umiditatea favorizează contaminarea alimentelor cu Salmonella și alte bacterii. Este vorba despre legumele cu frunze verzi (salata mai ales), fructele proaspete sau ouă. Dar și despre carnea pe care o pregătim pentru grătar, dar o ținem în afara frigiderului cu o oră înainte. Salmonella și E.coli își dublează numărul la fiecare 30 min.

Poate dura câteva zile de la ingerarea alimentelor contaminate până la apariția simptomelor deoarece contează doza de bacterii pe care am înghițit-o. Și atunci devine mai greu să identificăm exact alimentul contaminat.

salmonella

Cum ne contaminăm cu Salmonella?

Salmonella contaminează mai ales alimentele din sursă animală, cum sunt ouăle sau carnea. Dar poate contamina și solul și atunci fructele și legumele pot deveni sursă de îmbolnăvire.

Contaminarea omului survine prin câteva greșeli pe care este bine să le evităm:

  • putem vehicula bacteriile de la un aliment la altul cu mâinile nespălate sau cu ustensilele de bucătărie: cuțite, tocător, farfurii, blat de bucătărie.
  • putem ingera bacteriile mai ales dacă nu preparăm termic suficient mâncarea.

Odată infectați vom transmite bacteria prin intermediul materiilor fecale cu care pot veni în contact alte persoane ce nu respectă igiena.

O persoană infectată nu ar trebui să prepare mâncare pentru alții până ce are simptome și încă 48 ore după aceea.

De asemenea, o persoană cu diaree în ultimele 24 ore nu ar trebui să meargă la piscină unde fac baie și alții.

Unele persoane sunt mai vulnerabile

Nu toată lumea care ingeră Salmonella face infecția. Sunt mai vulnerabili copiii sub 5 ani și persoanele peste 65 ani.

Mai au risc crescut și cei cu

  • imunitate deficitară, cu chimioterapie, radioterapie sau transplant de organe.
  • boli inflamatorii intestinale (boala Crohn și colita ulcerativă)
  • anemia cu hematii în seceră
  • absența splinei

De asemenea, persoanele care consumă constant antiacide pot face mai frecvent infecția. Acidul clorhidric gastric poate anihila Salmonella odată ajunsă în stomac, dar absența acidului ne privează de această armă.

Cum se manifestă infecția cu Salmonella?

Infecția cu Salmonella se numește salmoneloză și provoacă boală diareică cu febră și crampe abdominale.

Diareea poate provoca deshidratare dacă nu bem suficiente lichide cât să compensăm pierderile. Greața și vărsăturile pot împiedica hidratarea.

Simptomele pot dura 4-7 zile și adesea dispar fără tratament.

De ce ne temem de Salmonella?

Infecția cu Salmonella se poate complica.

Deshidratarea și imposibilitatea de rehidratare este cea mai frecventă complicație. Copiii, gravidele și vârstnicii sunt mai expuși acestei complicații.

Scăderea cantității de urină, gura uscată sau plânsul fără lacrimi sunt semne de deshidratare. Mai pot apărea senzația de oboseală, amețeala sau durerea de cap.

Infecția cu Salmonella poate ajunge în sânge și se poate răspândi la alte organe și țesuturi provocând:

  • meningită
  • osteomielită (infectarea oaselor)
  • artrită septică (infectarea articulațiilor)

Chiar și după vindecarea infecției cu Salmonella rămâne riscul artritei reactive cu inflamație și dureri articulare (genunchi, glezne). Recuperarea durează aproximativ 1 an.

Semne de alarmă

Riscul unei infecții invazive este semnalat de unele simptome mai severe:

Află mai mult Cum să păstrezi fructe și legume proaspete fără congelare?

Alimente mai frecvent contaminate cu Salmonella

  • carne insuficient preparată termic
  • mezeluri feliate
  • cârnați uscați
  • salate gata-preparate
  • fructe și legume proaspete, mai ales castraveți, salata și alte frunze verzi
  • pepene tăiat de mai mult de 2 ore
  • suc de fructe nepasteurizat
  • lapte nepasteurizat sau nefiert
  • brânzeturi din lapte nepasteurizat (de ex. camembert, brie)
  • pește și fructe de mare crude, inclusiv sushi, sashimi
  • apa contaminată

Prevenirea infecției

Curăță

  • spală-te pe mâini înainte să pregătești alimente
  • curăță ustensilele de bucătărie și suprafețele
  • nu pregăti toate alimentele pe același tocător, nespălat

Separă

  • păstrează acoperite și separate între ele carnea de pasăre, de porc, ouăle și alte alimente
  • păstrează acoperite și separate de celelalte alimente din frigider carnea crudă de pasăre sau porc, ouăle, fructele de mare și peștele
  • puiul crud nu trebuie spălat înainte de gătire
  • ouăle nu trebuie spălate înainte deoarece Salmonella poate difuza de pe coajă înăuntrul oului

Gătește

Gătește carnea de pasăre sau porc la temperatură suficientă pentru distrugerea bacteriilor.

Folosește termomentrul:

  • carnea de vită, porc, miel necesită minimum 62
  • peștele necesită 62
  • carnea tocată de vită și porc necesită 71
  • carnea de pui și curcan necesită 73

Pune la frigider

  • menține frigiderul la temperatura optimă (2-4 )
  • acoperă produsele tăiate, feliate
  • scoate salata și alte legume păstrate la frigider numai atunci când le folosești
  • nu pune ouăle direct în cutia frigiderului

Citește mai departe…

Gastroenterita virală: simptome la adulți și copii
Gastroenterita virală: tratament
Cum scapi rapid de diaree?
Dureri abdominale: cauze și semne de alarmă
Balonare: cauze, prevenire, remedii

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.