Pseudoguta sau condrocalcinoza este o formă de artrită care afectează cel mai frecvent articulația genunchiului. Pe locul doi ca frecvență sunt articulațiile de la încheietura mâinii și de la degetul mare de la picior. Deoarece și guta provoacă inflamație și durere a degetului mare de la picior, destul de frecvent pseudoguta este greșit diagnosticată ca și gută.
Pseudoguta se referă la depunerea de cristale de pirofosfat de calciu în articulații și apariția de simptome asemănătoare gutei. Evoluția este cu perioade de acutizare a inflamației și perioade de acalmie.
Guta este tot o formă de artrită, dar la nivelul articulațiilor se depun cristale de acid uric prezent în exces în sânge.
Care este cauza apariției depozitelor de calciu intraarticular?
Pseudoguta sau condrocalcinoza se caracterizează prin apariția de cristale de pirofosfat de calciu și depunerea lor la nivelul cartilajului articular.
Odată generate, cristalele de pirofosfat de calciu afectează articulația prin mecanisme multiple.
Pe de o parte, depozitele de pirofosfat de calciu afectează mecanic funcționarea corectă a articulației. Pe de altă parte, se declanșează un proces inflamator local care duce la apariția artritei și sinovitei.
Pseudoguta: simptome
Inflamația afectează în grade diferite articulațiile.
În forma acută de pseudogută este interesată cel mai frecvent o singură articulație care, de obicei, este articulația genunchiului.
Când boala devine cronică, inflamația afectează mai multe articulații și poate exista chiar o formă de boală rapid progresivă în care depunerile de calciu din articulații provoacă distrugerea cartilajului mai multor articulații.
Simptomele pseudogutei în formă acută:
- dureri articulare apărute brusc
- inflamație cu edemul articulației
- tegumente roșii și calde în jurul articulației afectate
Atacurile de pseudogută apar brusc și pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni.
Pseudoguta cronică se manifestă cu:
- dureri și edeme ale articulațiilor
- rigiditate articulară mai ales dimineața
- oboseală
Articulațiile afectate mai frecvent de pseudogută:
- genunchi
- mână și degete
- umeri
- șold și pelvis
- cot
- gleznă
Află mai mult ⮕ Durere de genunchi: cauze și variante de tratament
Pseudoguta: factori de risc
Pseudoguta apare mai frecvent la bărbați, odată cu avansarea în vârstă. Anumite condiții metabolice creează factori favorizanți pentru declanșarea pseudogutei:
- hipomagneziemia (magneziul scăzut în sânge)
- hiperparatiroidism (glandele paratiroide produc hormoni în exces)
- afecțiuni tiroidiene
- hemocromatoza (exces de fier)
- osteopenia
- boli renale cronice
Persoanele care au și alte tipuri de artrite pot avea mai frecvent și pseudogută:
- artrita reumatoidă
- guta
- artritele posttraumatice
- osteoartrita
Traumatismele articulare sau intervențiile chirurgicale asupra unei articulații pot fi un factor declanșator al pseudogutei, mai ales la articulația genunchiului. De exemplu, intervenția chirurgicală asupra meniscului crește riscul de apariție a condrocalcinozei ulterior.
Află mai mult ⮕ Artrite autoimune: dureri articulare și simptome asociate
Diferența guta versus pseudoguta
Guta este o formă de artrită cauzată de excesul de acid uric din sânge care duce ulterior la apariția cristalelor de acid uric intraarticular cu durere și inflamație. În pseudogută, cristalele de pirofosfat de calciu se formează chiar în cartilajul articular.
Guta debutează frecvent cu durere la nivelul degetului mare de la picior (articulația metatarsofalangiană). Și pseudoguta poate debuta cu acest tip de durere ceea ce creează confuzie de diagnostic. Ulterior însă, pentru pseudogută este caracteristică afectarea articulațiilor mari, în special articulația genunchiului și încheietura mâinii.
Durerea la pseudogută este mai intensă și durează mai mult decât la gută.
Atacurile de gută pot fi declanșate de dietă, stres sau anumite medicamente, dar pentru pseudogută nu se pot identifica asemenea factori declanșatori.
Află mai mult ⮕ Atac de gută: tratament și prevenire
Diagnostic
Simptomele ne conduc către medicul reumatolog. Caracteristicile durerii direcționa diagnosticul către gută sau pseudogută.
Puncționarea articulației și extragerea de lichid intraarticular permite analizarea acestui lichid și confirmarea prezenței cristalelor de pirofosfat de calciu.
Investigații imagistice care pot fi utile în clarificarea cauzei: radiografia, computer-tomografia (CT), RMN, ecografia.
Pseudoguta: tratament
Tratamentul pseudogutei urmărește reducerea intensității atacurilor dureroase și reducerea frecvenței lor. Se folosesc:
- antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) de tipul ibuprofen, naproxen
Scopul folosirii AINS este reducerea durerii și inflamației, dar trebuie ținut cont și de efectele lor secundare.
- corticosteroizi
Corticosteroizii sunt antiinflamatoare puternice. Medicul poate opta pentru administrarea sub formă de pastile sau pentru injectarea intraarticulară a unui preparat corticosteroid.
- colchicina
Colchicina este un medicament prescris și la gută și care poate reduce inflamația și intensitatea durerii. Este în mod special eficientă dacă se începe tratamentul în primele 24 de ore de la debutul atacului dureros de pseudogută.
Colchicina administrată în doze mici a la long poate preveni apariția atacurilor de pseudogută.
- medicamente antireumatice modificatoare ale bolii
În această grupă se încadrează metotrexatul sau hidroxiclorochina folosite, de obicei, în tratarea artritelor autoimune și care au un efect antiinflamator și în pseudoguta cronică.
- tratamentele biologice
Dintre tratamentele biologice, anakinra sau canakinumab sub formă injectabilă sunt folosite în atacurile de pseudogută.
Află mai mult ⮕ Medicamente antiinflamatoare utile la durere de genunchi
Poate fi prevenită pseudoguta?
Deocamdată nu se cunosc metode de prevenție speciale pentru pseudogută. Corecția și tratarea deficitelor metabolice sau endocrine considerate ca factori de risc poate fi o metodă de a preveni formarea cristalelor de pirofosfat de calciu.
Alimentația nu are un rol în prevenția atacurilor de pseudogută așa cum este în cazul gutei. Dar evitarea apariției lipsei de magneziu sau a excesului de calciu face parte din corecția factorilor de risc ce au un rol în apariția condrocalcinozei.
Pe de altă parte, accentul pus pe o dietă care să conțină mai multe alimente cu rol antiinflamator ar putea fi utilă. Sunt incluse aici:
- peștele gras
- fructele
- legumele
- condimente ca turmericul
- uleiul de pește
Este de preferat și evitarea surselor de grăsimi trans (margarina, uleiurile nesaturate vegetale etc), a alimentelor tip fast-food, zahărului sau alcoolului.
Citește mai departe…
Gonartroza: cauze și tratament pentru durere de genunchi
Dieta antiinflamatoare pentru dureri articulare
Ce unguent antiinflamator să alegi pentru durere?
Ce să folosești la durere de genunchi: gheață sau căldură?
Infiltrații la genunchi pentru gonartroză
Bibliografie
- Rosenthal AK, Ryan LM. Calcium pyrophosphate deposition disease. N Engl J Med. 2016
- Iqbal SM, Qadir S, Aslam HM, Qadir MA. Updated treatment for calcium pyrophosphate deposition disease: an insight. Cureus. 2019
- American Society for Surgery of the Hand. Pseudogout.
- Cleveland Clinic. Pseudogout.