Metformin: atenție la lipsa de B12

metformin

Un studiu clinic recent a constatat reducerea cu 20% a riscului de boala Alzheimer sau demență vasculară la persoanele care urmează tratament cu metformin pentru diabet tip 2.

Metformin este considerat un tratament adjuvant al dietei și exercițiilor fizice în menținerea glicemiei normale la persoanele cu diabet tip 2. Este folosit ca prima linie de tratament, primul medicament care se alege după stabilirea diagnosticului de diabet tip 2.

Metforminul este considerat sigur și eficient și poate reduce riscul cardiovascular.

Rolul metforminului este de a reduce producția de glucoză în ficat și absorbția glucozei din intestin, dar și de a corecta rezistența la insulină.

Derivații de sulfoniluree sunt o altă clasă de medicamente antidiabetice care stimulează pancreasul să producă mai multă insulină. Exemple: Amaryl, Glucotrol, Diabeta.

Ce a constatat noul studiu despre Metformin?

Diabetul tip 2 este deja cunoscut ca factor de risc pentru apariția demenței.

Studiul clinic observațional care a inclus peste 112 000 de persoane a investigat asocierea dintre tratamentul cu metformin și apariția bolilor neurodegenerative: demența vasculară, demența Alzheimer, boala Parkinson și tulburările cognitive ușoare.

Cercetătorii au analizat datele de la persoane cu diabet și tratament cu metformin.

După 5 ani de urmărire, 2,3% din cei care au utilizat metformin au făcut o formă sau alta de demență comparativ cu 5,8% din cei care au folosit sulfoniluree.

Asocierea metforminului cu scăderea riscului de demență nu s-a confirmat și pentru boala Parkinson sau tulburările cognitive ușoare.

Mecanismul neuroprotectiv al metforminului nu este încă elucidat.

Metformin în combinații de medicamente

Ghidurile clinice actuale recomandă pacienților cu diabet care au și factori de risc pentru apariția complicațiilor renale și cardiace, să asocieze și alte medicamente metforminului.

Exemple:

  • Janumet (metformin + sitagliptin)
  • Xigduo (metformin + dapagliflozin)

Metformin nu reduce glicemia în aceeași proporție ca insulina de aceea nu este potrivit persoanelor cu diabet zaharat tip 1.

Află mai mult Ce simptome apar când diabetul se complică?

Cu ce boli și medicamente interacționează metforminul?

Interacțiuni importante:

Unele suplimente alimentare folosite pentru scăderea glicemiei pot duce la hipoglicemie dacă sunt consumate în aceeași zi cu metoprololul

Substanțele de contrast iodate, folosite la CT sau radiografii, în combinație cu metformin pot duce la afectarea rinichilor și chiar la insuficiență renală.

Diureticele pot duce la creșterea concentrației de metformin și a riscului de hipoglicemie. Exemplu: furosemidul, folosit pentru eliminarea excesului de apă și tratarea hipertensiunii.

Unele medicamente și suplimente au efect de creștere a glicemiei pe care nu-l poate controla suficient metforminul:

  • corticosteroizi
  • antipsihotice
  • estrogeni
  • anticoncepționale
  • anticonvulsivante
  • vitamina B3 (niacina)
  • blocante de calciu (nifedipina, amlodipina)
  • izoniazida pentru tratamentul tuberculozei

La ce să fii atent în cursul tratamentului?

Dacă medicul ți-a prescris Metformin trebuie să știi că:

  • trebuie luat aproximativ la aceeași oră zilnic
  • se recomandă să fie luat în timpul mesei deoarece crește absorbția metforminului din stomac și se reduc și efectele adverse (crampe stomacale, diaree, greață)
  • trebuie păstrat la temperatura camerei
  • nu este bine să sari peste mese sau să consumi alcool dacă iei Metformin

În timp, metforminul duce la deficit de vitamina B12. Simptomele lipsei de B12 includ: anemia, sunete în urechi, depresie.

Nivelul vitaminei B12 trebuie monitorizat și corectat deoarece poate duce la deficite neurologice definitive.

Care sunt semnele lipsei de vitamina B12?

Bibliografie
Exit mobile version