Hemicranie: durere de cap pe o singură parte

hemicranie continua

Hemicranie continua este o durere de cap care cuprinde o singură parte a capului și feței, stânga sau dreapta. Poate fi însoțită de fenomene asemănătoare cu migrena, cum sunt greața și sensibilitatea la lumină.

Hemicrania este considerată o durere de cap primară, fără o cauză care să poată fi obiectivată. Poate apărea la oricine, dar este mai frecventă la femei.

O durere de cap similară cu hemicrania continua este hemicrania paroxistică la care durerea de cap este tot pe o singură parte, dar atacurile dureroase sunt severe, durează aproximativ 30 min și se repetă de 5 ori pe zi sau mai des. Între atacurile paroxistice nu este durere.

Hemicranie continuă: simptome

Simptomul principal este durerea de cap care cuprinde o jumătate a craniului și fața de aceeași parte. Creează senzația de durere și la nivelul ochiului.

Durerea poate reapărea după ce a dispărut, dar de obicei se menține partea de cap pe care se manifestă.

Durerea este surdă, moderată ca intensitate și apare mereu de aceeași parte a craniului. Pe acest fond pot apărea și episoade de durere accentuată, ascuțită.

La anumite persoane, durerea de cap poate fi însoțită și de:

  • greață și vărsături
  • congestie nazală, rinoree
  • ochi roșu care lăcrimează, de aceeași parte cu durerea
  • ptoza palpebrală de aceeași parte (pleoapa căzută)
  • sensibilitate crescută la lumină și zgomot, ca și la migrenă

Evoluția simptomelor: durerea se poate menține cu aceleași caracteristici aproximativ 6 luni, după care dispare pentru un timp și reapare.

Simptomele pot fi agravate uneori de consumul de alcool sau de efortul fizic.

Află mai mult Când este durerea de cap o urgență pentru care să mergi la medic?

hemicranie continua

Cum se stabilește diagnosticul de hemicranie continuă?

Trebuie să fim pregătiți la discuția cu medicul să descriem corect durerea, simptomele care o însoțesc și eventual dacă am observat agravarea durerii în anumite situații.

Medicul confirmă diagnosticul de hemicranie continuă dacă acest tip de cefalee durează de cel puțin 3 luni. Și dacă cedează complet la administrarea de indometacin.

La unele persoane sunt necesare investigații suplimentare: RMN sau CT.

Hemicrania continuă: tratament

Tratamentul este paliativ, dar eficient.

Tratamentul standard este cu Indometacin din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Se folosesc dozele cele mai mici care aduc dispariția durerii. De obicei între 25-300 mg/zi.

Se începe cu 25 mg indometacin de 3 ori pe zi, la fiecare masă. Se crește doza progresiv dacă durerea nu dispare la doza administrată inițial.

Efectul secundar cel mai supărător al indometacinului este iritația gastrică. Pot fi necesare măsuri de protecție gastrică.

În cazul în care efectele secundare nu sunt tolerabile se apelează la AINS mai puțin eficiente, dar mai ușor de tolerat, cum este Celecoxib.

Alte variante de tratament: antidepresive triciclice (Amitriptilina), gabapentin, melatonină, topiramat, blocul de nerv occipital, stimularea nervului occipital.

Durata hemicraniei nu este predictibilă. Poate dispărea pentru o vreme și ulterior reapare.

Citește mai departe…

Ai dureri de cap frecvente? Ce remedii pot înlocui calmantele?
Antiinflamatoare: efecte secundare, precauții, sfaturi practice
Dureri de cap: 3 cauze frecvente și tratament
Ce este migrena?
Remedii alternative pentru migrenă

Bibliografie
Exit mobile version