Cum alegi o cremă de plajă naturală?

Crema de plajă sau crema de protecție solară ne ajută să prevenim cancerul de piele, îmbătrânirea prematură a pielii sau petele maronii. Dar nu toate acționează la fel și nici nu sunt la fel de eficiente. Un studiu recent avertizează că numai 1 din 4 creme de protecție solară ne protejează cu adevărat.

Cremele de plajă naturale sunt cele pe bază de ingrediente minerale, non-toxice.

Persoanele care caută cremele cu factor SPF și ingrediente minerale au în vedere reducerea expunerii la compuși chimici sintetici.

Unele ingrediente din cremele cu factor SPF sunt controversate, cum este oxibenzona. Altele sunt posibil legate de influențarea secreției de hormoni. Cercetătorii încă studiază posibilele efecte secundare.

Asta nu înseamnă să nu te protejezi la soare de acțiunea nocivă a radiației UVA și UVB, ci doar că sunt unele argumente în favoarea cremelor pe bază de ingrediente minerale.

Pe de altă parte, dacă ai deja dermatită atopică (eczema), psoriazis sau te iriți ușor la aplicarea oricărei creme, atunci ai suficiente argumente pentru a căuta produsele cu ingrediente minerale.

Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt singurele ingrediente naturale aprobate până în prezent și care asigură protecție UV

Ingredientele din crema cu factor SPF decid dacă produsul este natural sau nu. Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt singurele ingrediente naturale aprobate până în prezent și care asigură protecție UV.

Ingredientele chimice au diferite denumiri care se pot regăsi pe eticheta produsului: oxibenzona, avobenzona, octinoxat etc. Acestea sunt creme de protecție solară denumite chimice.

Este adevărat că și produsele cu ingrediente minerale (oxid de zinc și dioxid de titan) pot conține și alte adaosuri pe lângă cele naturale. Nicio cremă cu factor SPF nu este 100% naturală, dar putem opta pentru variantele mai aproape de natural dacă știm ingredientele.

Află mai mult Cum să-ți autoexaminezi alunițele?

Cremele de plajă cu ingrediente naturale acționează diferit de cele chimice

Cremele de protecție UV cu ingrediente chimice absorb radiația UV. Produsele cu ingrediente minerale blochează radiația UV de a pătrunde în piele.

Unii specialiști consideră că produsele cu ingrediente minerale protejează mai bine față de efectul de îmbătrânire al radiației solare și prin faptul că nu au compuși chimici care să reacționeze la nivelul pielii.

Cremele de plajă cu ingrediente minerale sunt mai vâscoase și intră mai greu în piele. Cele chimice dispar rapid după aplicarea pe piele.

Oxidul de zinc și dioxidul de titan sunt minerale de culoare albă care nu se absorb în piele. Rolul lor este de a forma un strat protector care blochează radiația UV.

Ceea ce trebuie verificat, indiferent dacă alegem o cremă cu ingrediente chimice sau minerale, este dacă factorul de protecție SPF este peste 30 și dacă produsul protejează și față de radiația UVA. Factorul SPF garantează protecția numai față de radiația UVB.

Sfaturi utile la plajă

  1. hainele cu mâneci lungi, pantalonii lungi, pălăria și ochelarii te protejează de efectele nocive ale soarelui.

Evaporarea transpirației este principalul mecanism prin care corpul nostru se răcește pe caniculă. Hainele largi cu mâneci lungi și pantalonii lungi creează condiții pentru formarea curenților de aer pe lângă piele și răcoresc mai bine.

  1. efectul protectiv față de soare al hainelor pe care le purtăm scade după spălări multiple.

Poți avea surpriza să constați că pielea s-a ars sub un tricou alb pe care îl ai de mult și l-ai spălat de nenumărate ori.

  1. ia în considerare diferența dintre sunblock și sunscreen

Cremele de protecție solară tip sunscreen sunt produse chimice care absorb razele UV.

Cremele tip sunblock au compoziție organică, reflectă lumina și nu absorb razele UV.

Având în vedere că ingredientele chimice ale unei creme tip sunscreen se absorb în sânge, este de preferat să folosim cremele tip sunblock cu ingrediente minerale, organice, respectiv cele cu oxid de zinc și dioxid de titan.

  1. verifică protecția specificată pe tub

Crema de plajă trebuie să ofere protecție UVA și UVB simultan. Simpla specificare a factorului de protecție SPF nu este suficientă deoarece se referă doar la protecția UVB.

  1. hidratează-te înainte să-ți fie sete

Dacă ți-e sete deja te-ai deshidratat. Optim este să sorbim câte puțină apă tot timpul, nu să așteptăm să ne fie sete ca să bem.

Culoarea urinei este indicatorul cel mai bun al hidratării. Urina deschisă la culoare este garanția că ai băut suficient.

Citește mai departe…

Tot ceea ce trebuie să știi despre produsele de protecție solară cu factor SPF
Protecția solară la copii: ce produse alegem, cum le folosim?
Crema de protecție solară: numai 1 din 4 ne protejează corect
Ce este eczema atopică?
Cancerul de piele: tipuri și semne particulare

Bibliografie
  • He hailun, Li anqi, Li shiqin, Tang jie, Li li, Xiong lidan. Natural components in sunscreens: Topical formulations with sun protection factor (Spf)Biomedicine & Pharmacotherapy. 2021
  • Olsen CM, Wilson LF, Green AC, Biswas N, Loyalka J, Whiteman DC. „Prevention of DNA Damage in Human Skin by Topical Sunscreens.” Photodermatoloy, Photoimmunology, and Photomedicine. 2017 
  • Ou-Yang H, Jiang Ll, Meyer K, Wang SQ, Farberg AS, Rigel DS. „Sun Protection by Beach Umbrella vs Sunscreen With a High Sun Protection Factor: A Randomized Clinical Trial.” JAMA Dermatology. 2017

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.