Airfryer, friteuza cu aer cald: beneficii și riscul de cancer

Airfryer, friteuza cu aer cald, este o metodă foarte la modă de a pregăti mâncarea, dar circulă zvonul că ar putea fi nocivă prin creșterea riscului de cancer. Suspiciunea are legătură cu cantitatea de acrilamidă care se formează pe suprafața alimentelor și care este un compus probabil carcinogen. Ce este adevărat și ce nu?

Modalitatea prin care se prepară alimentele cu airfryer este prin încălzirea aerului la temperaturi foarte ridicate în camera de gătire a aparatului.

Un element de încălzire situat în partea superioară emite căldura în oala-sertar în care se află alimentele. Metoda de gătit este mai apropiată de coacerea la cuptor decât de prăjirea clasică.

Alimentele se prăjesc deasupra, dar la interior rămân moi. Aspectul atractiv crocant se obține practic cu foarte puțin ulei.

Este posibil să gătim aproape orice cu friteuza cu aer cald, de la legume la carne. Unele variante de friteuze au și posibilitatea pregătirii alimentelor la abur.

Airfryer și riscul de cancer

Uleiul reîncălzit este potențial carcinogenic. Compușii suspectați de a avea legătură cu apariția cancerului sunt acroleina, acrilamida și hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) care apar în procesul de gătire a alimentelor.

Acrilamida

Acrilamida este un carcinogen care se formează în alimente pregătite la temperaturi ridicate prin prăjire, coacere sau preparare la grătar.

Acrilamida nu provine din uleiul de gătit propriu-zis, ci se formează atunci când zaharurile și asparagina (un aminoacid) din alimente sunt expuse la temperaturi ridicate.

Asparagina se găsește preponderent în plante: cereale, soia, nuci, legume, sparanghel, cartofi.

Dintre toate metodele de gătit, la prăjirea clasică la tigaie se produce cea mai mare cantitate de acrilamidă. Mult mai puțină se produce prin preparare la grătar și la copt. Și foarte puțină sau deloc la înăbușirea alimentelor sau la microunde.

Bine de știut
Acrilamida este în categoria carcinogenilor din grupul B2, catalogați ca posibil carcinogeni. Unele studii clinice au găsit o legătură între acrilamida din alimente și apariția cancerului mamar, ovarian, uterin și hepatic.

Dar cum rămâne cu airfryer?

Deoarece la airfryer folosim foarte puțin ulei (numai cât să ungem puțin cartofii sau alte legume pe care le preparăm, de exemplu), cantitatea de acrilamidă care se produce este foarte mică, incomparabil mai mică decât cea care se produce la prăjirea clasică.

De asemenea, cu airfryer nu refolosim uleiul. Refolosirea uleiului este situația în care se produce cea mai mare cantitate de substanțe potențial carcinogene.

Hidrocarburile aromatice policiclice

Prăjirea clasică în ulei și la temperaturi ridicate duce și la producerea altor carcinogeni cum sunt hidrocarburile aromatice policiclice (PAH).

Cu cât mai mult ulei se folosește cu atât se produc mai multe PAH care sunt aerosolizate în fumul de la gătit și inhalate.

Deoarece prepararea la airfryer necesită foarte puțin ulei, iar fumul rezultat stă în camera-sertar de gătire, expunerea noastră la PAH este minimă.

Află mai mult ⮕ Riscul de cancer și alimentația: află ce greșeli să nu faci?

Airfryer: beneficii

Sănătatea inimii

Pregătirea alimentelor cu airfryer nu are dezavantajele prăjirii în ulei.

O analiză a 19 studii clinice pe această temă arată că prepararea și consumul alimentelor prăjite în ulei este legată de creșterea riscului de ateroscleroză coronariană și accident vascular.

Prepararea alimentelor cu airfryer permite evitarea acestor riscuri dacă nu depășim numărul de calorii adecvate zilnic. Și este mai ușor să nu le depășim pentru că metoda de gătit este sănătoasă.

Află mai mult ⮕ Cum îți dai seama de sănătatea inimii tale?

Menținerea greutății corporale optime

O cantitate de 100 g de cartofi prăjiți clasic în ulei aduce 274 de calorii și 2,7 g de grăsimi saturate implicate în apariția plăcilor de colesterol din interiorul vaselor de sânge.

Bine de știut
Persoanele care consumă cartofi prăjiți de 4 ori pe săptămână au un risc de obezitate cu 37% mai mare comparativ cu cei care consumă numai de 2 ori/ săptămână.
Prepararea alimentelor la airfryer aduce cu 75% mai puține grăsimi saturate decât prăjirea în ulei, potrivit unui studiu din 2015.

Obezitatea este legată de apariția a 13 tipuri diferite de cancere:

Află mai mult Sindromul CKM care afectează inima, rinichii și metabolismul

Airfryer nu refolosește uleiul

Rețetele pentru airfryer nu necesită mai mult decât 1 lingură de ulei pentru a prăji alimentele. Dar putem să nu folosim ulei deloc.

La prăjirea clasică folosim ulei mult și, de multe ori, îl refolosim ceea ce ne afectează sănătatea.

De câte ori reîncălzim uleiul la temperaturi ridicate, compoziția lui se modifică și duce la eliberarea acroleinei, substanță potențial carcinogenă.

Alimentele de tip fast-food (cartofi prăjiți, hamburgeri, gogoși etc) pe care le consumăm în oraș sunt de cele mai multe ori prăjite în ulei refolosit pentru a reduce costurile.

Prepararea alimentelor acasă, eventual la friteuza cu aer cald, ne permite să evităm efectele uleiului reîncălzit.

Airfryer nu emite radiații

Spre deosebire de microunde care folosesc radiațiile neionizante pentru încălzirea alimentelor, airfryer generează căldură și folosește un ventilator pentru a face aerul cald să circule în jurul alimentelor. Friteuza cu aer cald nu are legătură cu radiațiile.

Bine de știut
Cuptorul cu microunde funcționează pe baza radiației electromagnetice (radiații neionizante). Microundele sunt diferite de razele X (radiații ionizante) și nu produc alterarea celulelor. Radiațiile ionizante sunt nocive pentru corpul nostru. Microundele nu au aceleași efecte și nu sunt nocive.

De reținut

Pregătirea alimentelor la airfryer este o metodă de gătit mult mai sănătoasă decât prăjirea clasică la tigaie, pentru că se folosește ulei puțin și sunt evitați compușii posibil carcinogeni. Permite reducerea cantității de grăsimi saturate și a numărului de calorii, tot prin faptul că folosim ulei puțin.

Ceea ce nu poate face friteuza cu aer cald este să ne împiedice să depășim caloriile zilnice, să facă să dispară grăsimile saturate din carnea pe care o preparăm, să ne vindece de dependența de aspectul și gustul crocant pentru care suntem gata să înfruntăm orice risc.

Citește mai departe…

Legume mai valoroase gătite decât crude
Cum alegi uleiul potrivit cu metoda de gătit?
Zacusca: ce valoare nutritivă mai au legumele după fierbere?
Pesticidele: cum le îndepărtezi eficient ca să eviți riscurile?

Bibliografie

Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

    Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.

    Îți recomandăm

    Urmărește-ne

    2,364FaniÎmi place
    2,456CititoriConectați-vă
    23,182CititoriConectați-vă

    Articole recente

    Îți place acest articol? Înscrie-te la Newsletter-ul ServusMed!

    Abonează-te la Newsletter-ul nostru săptămânal plin de sfaturi utile pentru un stil de viață sănătos.

      Nu trimitem spam. Vă puteți dezabona oricând.