Aproximativ 15% din persoanele cu boală celiacă au și alte afecțiuni autoimune. Cea mai frecventă boală autoimună care apare împreună cu celiachia este diabetul tip 1. Dar sunt și alte afecțiuni asociate.
Riscul de a dezvolta boli autoimune este influențat de genetică, dar factorii de mediu joacă un rol important.
Boala celiacă (celiachia, sprue celiac) se poate asocia uneori și cu alte afecțiuni autoimune. La anumite persoane apar simptomele de celiachie și ulterior semne ale altei boli autoimune.
Boala celiacă se poate asocia cu alte afecțiuni autoimune
Diabet tip 1
Diabetul tip 1 este tot o afecțiune autoimună. Poate apărea împreună cu boala celiacă la 8-10 % din persoane.
Cel mai des, simptomele diabetului nu sunt luate în seamă. Setea, foamea, senzația frecventă de a urina, sunt câteva din semne care atrag atenția asupra diabetului.
Afecțiuni tiroidiene
Sunt 2 afecțiuni tiroidiene care apar mai frecvent împreună cu boala celiacă: boala Graves și tiroidita Hashimoto.
Boala Graves este una din cauzele de hipertiroidie. Are tot cauză autoimună. Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă țesutul tiroidian.
Semne de boală Graves: scădere în greutate, puls rapid și palpitații, exoftalmie, agitație, insomnie, diaree.
Tiroidita Hashimoto este una din cauzele de hipotiroidie (hormoni tiroidieni scăzuți).
Semnele de tiroidită: creștere în greutate, puls lent, senzație de frig, dificultăți de concentrare, amețeală, constipație și căderea părului.
Boala Addison
Boala Addison este o afecțiune autoimună mai rară în care efectul dereglării sistemului imunitar este insuficiența glandei corticosuprarenale și scăderea marcată a nivelului de cortizol din sânge.
Simptome caracteristice:
- dureri abdominale
- amețeală
- oboseală
- scădere în greutate
- anemie
- pielea închisă la culoare
Hepatita autoimună
În hepatita autoimună, autoanticorpii atacă ficatul care devine inflamat. Netratată, hepatita autoimună are evoluția similară altor tipuri de hepatită virală (hepatita C, B). În timp apare ciroza hepatică și insuficiența hepatică.
Află mai mult ⮕ Hepatita autoimună: simptome, evoluție, tratament
Sindrom Sjogren
În sindromul Sjogren este specifică lipsa de salivă și lacrimi. Consecințele sunt: gura uscată, ochi uscați, inflamații gingivale, carii, piele uscată, dar și dureri abdominale și articulare.
La analizele de sânge se pot detecta autoanticorpii îndreptați împotriva propriilor țesuturi, în mod special fiind afectate glandele producătoare de mucus.
Află mai mult ⮕ Ce este sindromul Sjogren?
Anemia pernicioasă
Anemia pernicioasă mai este cunoscută și ca anemia prin lipsă de vitamina B12. Organismul nu absoarbe corect această vitamină esențială datorită unor modificări ale mucoasei stomacului.
Semne de anemie pernicioasă: oboseală, ulcerații pe limbă, furnicături la mâini și picioare, pierderi de memorie, depresie.
Află mai mult ⮕ Ce este anemia pernicioasă?
Lupus eritematos sistemic
Lupusul este o afecțiune autoimună complexă în care sunt afectate articulațiile, mușchii, pielea, ulterior și organele importante (rinichi, inimă, creier, plămâni și vase de sânge).
Simptomele diferă în funcție de organele afectate și pot include anemia, oboseala, febra, erupție specifică pe piele, leziuni ale limbii sau durerile articulare.
Citește mai departe…
Boala celiacă: simptome și complicații
Vitamine care-ți lipsesc când consumi produse fără gluten
Glutenul: nu trebuie eliminat din dietă cu orice preț
Dieta fără gluten: când este indicată?
Ce trebuie să știm înainte de a elimina glutenul?
Bibliografie
- American Autoimmune Diseases Related Association (AARDA). https://www.aarda.org/. Accessed 7/16/2020.Johns Hopkins Medicine, Autoimmune Development. https://pathology.jhu.edu/autoimmune/development. Accessed 6/28/21.Lauret E, Rodrigo L. Celiac Disease and Autoimmune-Associated Conditions. Biomed Res Int; 2013; 2013: 127589. Published online 2013 Jul 24. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/127589/\Neuhausen SL, Steele L, Ryan S, et al. Co-occurrence of celiac disease and other autoimmune diseases in celiacs and their first-degree relatives. Journal of Autoimmunity. 2008; 31(2):160–165. [PMC free article][PubMed] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2630860/U.S. Department of Health and Human Services, Office on Women’s Health. Autoimmune Diseases; 2019. https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/autoimmune-diseases